Hello
  Home Help Login Register DMCA Rules  
21 April 2018, 15:32:42
 

Skoci na stranu: 1    Idi na dno strane
Send this topic    Print
Author Topic: Eyot  (Read 1212 times)
« on: 02 February 2015, 23:28:25 »

Eyot - Horizon (2010)Najnovija domaća fjužn atrakcija dolazi iz Niša i zove se Eyot. Ovu stilsku odrednicu treba shvatiti uslovno u odnosu na istorijske izvore kao što su Miles Davis, Mahavishnu Orchestra ili Weather Report, a bukvalno kada govorimo o samoj muzici – fuziji različitih žanrova, s osnovom u džezu i improvizaciji. Njihov izraz naginje modernoj eklektici, ali ne gubi dodir s esencijom žanra iz koga potiče.

Nišku četvorku čine vođa benda i pijanista Dejan Ilijić, basista Marko Stojiljković, gitarista Slađan Milenović i Miloš Vojvodić na bubnjevima. Prisetimo se hronologije uspona Eyota: prvo značajnije pojavljivanje beleže na Umbria Jazz – Balkanic Windows kvalifikacijama leta prošle godine. Iste sezone nastupaju na Nišvillu, a video It’s Time To Go Home s tog koncerta obilazi svet preko najpoznatijeg džez sajta AllAboutJazz. Početkom 2010. sledi nastup na manifestaciji “World of Jazz” u sklopu džez festivala u Dubaiju, a u nastavku godine i koncerti širom Srbije.

Na poslednjem gostovanju u Beogradu, frontmenu Dejanu Ilijiću je po završetku svirke prišao prijatelj i radosno uskliknuo: „Esbjörne Svenssone!“. Referenca na tragično preminulog švedskog pijanistu, koji je ostavio neizbrisiv trag na džez sceni novog milenijuma, ima uporišta u Ilijićevom sviračkom liricizmu kombinovanom s modernim ritmovima i pop-rok nabojem pesama.

Veoma sofisticirane i melodične pijanističke deonice su zaštitni znak i najveći kvalitet Eyota. Naročito su ubedljiva Ilijićeva sola – fluidna i ležerno razbacana po taktovim jedinicama, tako da tvore savršen kontrapunkt s ostatkom benda zaduženim za ritmički preciznu svirku. Biće tu i molske svirke s osvrtom na ECM tradiciju i gracioznih klasičarskih pasaža, i odmerene etno arome i šetnji kroz istoriju džez klavira (poslušati razmahani solo u završnoj It’s Time To Go Home).

Zvuk Milenovićeve Ibanez gitare mogao bi biti blizak ljubiteljima hard-roka i metala, pa daje bendu širinu i potencijal da privuče raznoliku publiku. Dakako, uz Ilijićev elegantni performans ne bi valjalo ni preterivati s mačo-distorzijom, i takve izlete srećemo tek u par numera. Na ostatku materijala uglavnom je to zauzdan i pažljivo doziran zvuk prožet efektima – pomalo nalik „prigušenoj“ varijanti svirke Terjea Rypdala.

Na polju kompozicije, bend se uglavnom drži svedenog izraza u kome gradiranje tenzije igra ključnu ulogu. Negde je to melodični neo-fjužn, drugde u prvi plan izbijaju neparni ritmovi i istočnoevropska egzotika, a ishodište je u pijanističkim solima ili glasnoj kolektivnoj svirci. Ovde je i najveći prostor za napredak, jer ritam sekcija odveć rezervisano prati dešavanja u prednjoj liniji, držeći se prateće role. Kada bubnjar Miloš Vojvodić u 3 Months Later da sebi oduška, a u slobodnim pasažima se priključe gostujući duvači (trombonista Vladan Drobicki i saksofonista Vasko Bojadžiski iz makedonske grupe Sethstat), uviđamo da Eyot ima potencijala da povuče svirku i u nekim novim, neočekivanim pravcima.

Naravno, na Ilijiću i društvu je odluka u kom pravcu žele da se razvijaju. Na nama je da uživamo u zreloj instrumentalnoj svirci i jednom od najboljih domaćih (ne samo džez) albuma iz ovogodišnje produkcije.

- Nikola Marković

Guitar – Sladjan Milenovic
Piano – Dejan Ilijic
Bass – Marko Stojiljkovic
Drums – Milos Vojvodic

Music By – Dejan Ilijic, EYOT
Producer, Mixed By – Dejan Ilijic
Mastered By – Nathan James
Engineer – Georgi Hristovski
Engineer [Assistent] – Boban Apostolov
Artwork By – Dejan Ilijic & Kristina Tosic

Genre................: Jazz Rock, Contemporary Jazz
Source...............: CD
Year.................: 2010
Ripper...............: FreeRIP Converter & ATAPI iHAS122 C SCSI
Codec................: LAME 3.98
Version..............: MPEG 1 Layer III
Quality..............: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
Channels.............: Joint Stereo / 44100 hz
Tags.................: ID3 v1.1, ID3 v2.3
Ripped by............: pparadiso on 2.2.2015
Included.............: NFO
Covers...............: All

01. Far Afield
02. Stone upon stone upon stone
03. If I could say what I want to say
04. All I want to say
05. Surge
06. 3 Months later
07. Horizon
08. Whale song
09. It's time to go home

Playing Time.........: 01:07:09
Total Size...........: 154.62 MB


Code:
http://uploaded.net/file/i3yrc221/E2010Horizon_by_pparadiso.rar


Code:
http://www.filefactory.com/file/4jeeuoluapyb/E2010Horizon_by_pparadiso.rar
 • *
 • ..:: drummer ::..
 • zahvalnica: 121

 • Location: The World
 • Date Registerd:04 June 2009, 20:57:07
 • Posts: 2235
 • Topics: 931
 • Activity/Aktivnost
  0%
 • OS:
  Windows 7 Windows 7
 • Browser:
  Firefox 35.0 Firefox 35.0
Logged
« Reply #1 on: 02 February 2015, 23:49:33 »

Eyot - Drifters (2012)O albumu:

Konačno i najinteresantniji deo – muzika sa nove ploče. Što se same forme tiče, pred nama je prepoznatljivi Eyot – relativno jednostavna i repetitivna harmonska i ritmička baza, obilje dinamičke varijabilnosti, neizbežni hipnotički kvalitet, i pažljivo postavljanje svakog izvora zvuka na svoje mesto. Ovom prilikom smo tumačenje potražili na samom izvoru, od glavnog kompozitora snimljenog materijala. Dejan nam je, još pred odlični koncert na poslednjem Nišvillu, novi album najavio kao nešto brži, svetliji (on to karakteriše kao „zvučni optimizam“) i generalno pristupačniji širem auditorijumu nego što je to bio „Horizon“.

Iako prvi taktovi uvodne „She is Dreaming of a Better Day“ možda ne idu u prilog tako najavljenog obrta, sam naziv kompozicije, prema Ilijićevim rečima, trebalo bi da ukaže da nada mora postojati: „Ona može da se gleda i iz ugla pojedinca, ali i naše zemlje. U svakom slučaju, tu je koncept kompozicije građen na tradicionalnoj muzici ovih prostora, gde se jedna melodija ponavlja, a samo se atmosfera menja i donosi se jača energija iz kruga u krug. Kao obredna pesma starih vremena“.

Naredna „The Crest of the Wave“ izabrana je da u formi video-spota (režirao Milenko Jovanović), montiranog od kadrova sa snimanja albuma u studiju, slušaocima omogući prvi susret sa novim materijalom. Ovde već imamo nešto od obećanog bržeg tempa, a energija i poletnost same pesme reflektuje trenutnu samouverenost i duh benda koji je prema Ilijićevom mišljenju trenutno na visokom nivou, baš kao i vrh talasa iz naslova: „Finale kompozicije je jedan od mojih najdražih delova na albumu, kao i način na koji smo dosli do njega. Pesma je nastala par nedelja pre snimanja i zamenila je neke prethodne ideje kojih ima mnogo, možda već za kompletan treći album“.

Etno motivi u opusu Eyota su česti, ali i uvek diskretni. Tako je i u elegičnoj „At Source“, gde Ilijića pri kraju završnog kolektivnog krešenda hvatamo u kratkoj ali efektnoj improvizaciji inspirisanoj domaćim melosom: “At Source potiče iz vremena Horizona, ali smo je sačuvali zbog jačeg etno prizvuka koji je bio dosta zastupljen na prvom albumu. Na izvoru, odakle je sve i poteklo. Moj solo, koji je ustvari samo deo kompozicije, pošto ja na to tako gledam, ostao je skroz u tim lestvicama, da bi sve zvučcalo pomalo sirovo i arhaično“.

Idemo dalje: „Coils. Namotaji. Kao neka mašina koja raste i u veličini i snazi. Gruv, malo poliritmije i lidijskog modusa, mislim da je ovo jedna od svetlijih tačaka albuma po atmosferi“.

Uzori i uticaji bitni za kreiranje zvučne slike Eyota su raznovrsni, a i sam bend je jako teško smestiti u određenu fioku, pa je čak i pitanje koliko je džez ona osnovna kategorija u koju ih stihijski i po navici guramo. U narednoj „We’ll Get There“ bio bih slobodan da primetim neodoljiv šarm „Misterious Traveler“ faze Weather Reporta, najpre zbog efektne bas deonice koja ima skoro pa sint-kvalitete. „Naziv koji će stalno biti tu da nas bodri (smeh). Možda stilski najviše odskaše od svih pesama, ali mislili smo da nam treba jedna takva za presek albuma“.

Sledi „ozloglašena“ sa početka teksta – „Drifters“, koja svoju izvrsnu dinamiku razvija u blokovima, konstantnim dijalogom gitare i klavira, ali najviše duguje odgovarajućim izborom blok akorada Ilijića koji i inače ima izuzetan smisao za dramatizaciju i stvaranje tenzije.

Za pisca ovih redova, iz materijala stilski najviše odskače „Firebird“, koja krajnje neočekivano počinje klavirom koji svira dominantne durske akorde u r’n'b maniru, recimo, Raya Charlesa. „Firebird je možda najbolji primer kako mi vidimo mešanje kulture Istoka i Zapada. Pesma je dobila ime po priči iz slovenske mitologije, Žar ptica. I u osnovnoj liniji koju započinje klavir, a preuzima bas, postoji tradicionalni prizvuk u duhu, hajde da kažemo, Herbieja Hancocka. Klavirski deo na kraju, a ujedno i druga tema u pesmi, otvoreno prikazuje uticaj ruskih kompozitora, prvenstveno Stravinskog čiji naziv čuvenog baleta takođe nosi to ime“, pojašnjava Dejan.

Ovo je i jedina kompozicija na ploči gde se bend rasvirava u onom konvencionalnom maniru – sviranjem soloa, i to redosledom klavir-gitara-bubnjevi: „ Solo deonice ovde odišu zapadnim zvukom ali tu je bitno da moj, Slađanov i Milošev solo, kao i završni unis, predstavljaju jedan spojeni solo, jednu ideju. Nas ne zanima ona „solo-aplauz“ varijanta, već samo kompozicija kao celina“.

Konačno dolazimo i do završne 13-ominutne „The View Through The Blurry Window“ koja bi morala postati koncertni adut benda. O njoj Ilijić kaže: Ona i nije bila planirana da traje toliko, ali se u studiju desio momenat i drugi deo pesme smo odsvirali bez pripreme. Snimljena je iz prve, mada je i ostatak albuma snimljen bez previše ponavljanja, skoro uživo. Ona je pravi miks prvog i drugog albuma. Možda zato što je ona na kraju, stiče se utisak da je album mračan. Mislim da bi totalno druga slika bila da smo kao poslednju stavili Firebird. Na kraju krajeva, to smo mi, nosimo atmosferu ovih prostora i našu ličnu. To je zvuk Eyota koji će nas, uz određena razvijanja, verovatn pratiti tokom cele karijere“.

- Zlatan Dimitrijević

Guitar – Sladjan Milenovic
Piano, Composed By – Dejan Ilijic
Bass – Marko Stojiljkovic
Drums – Milos Vojvodic

Mixed At – Bauer Studios Ludwigsburg
Mastered At – Bauer Studios Ludwigsburg
Arranged By – EYOT
Mixed By, Mastered By – Philipp Heck
Producer – Dejan Ilijic, Eva Bauer-Oppelland, Philipp Heck

Genre................: Jazz-Rock, Contemporary Jazz
Source...............: CD
Year.................: 2012
Ripper...............: FreeRIP Converter & ATAPI iHAS122 C SCSI
Codec................: LAME 3.99
Version..............: MPEG 1 Layer III
Quality..............: Extreme, (avg. bitrate: 258kbps)
Channels.............: Joint Stereo / 44100 hz
Tags.................: ID3 v1.1, ID3 v2.3
Ripped by............: pparadiso on 2.2.2015
Included.............: NFO
Covers...............: All

01. She Is Dreaming Of A Better Day
02. The Crest Of The Wave
03. At Source
04. Coils
05. We'll Get There
06. Drifters
07. Firebird
08. The View Through The Blurry Windows

Playing Time.........: 56:02
Total Size...........: 103.89 MB


Code:
http://uploaded.net/file/g3y4u6mw/E2012Drifters_by_pparadiso.rar


Code:
http://www.filefactory.com/file/50ouwyxdfrv7/E2012Drifters_by_pparadiso.rar
 • *
 • ..:: drummer ::..
 • zahvalnica: 121

 • Location: The World
 • Date Registerd:04 June 2009, 20:57:07
 • Posts: 2235
 • Topics: 931
 • Activity/Aktivnost
  0%
 • OS:
  Windows 7 Windows 7
 • Browser:
  Firefox 35.0 Firefox 35.0
Logged
« Reply #2 on: 02 February 2015, 23:53:37 »

Eyot - Similarity (2014)Serbia may not be considered a hotbed of improvisational music in eastern Europe but it is home one of the two most exciting bands to emerge from that area of the globe in years. Eyot is a dynamic 4tet that has the uncanny ability to walk a multicultural tightrope between east and west without as much as a bobble. Global fusion is strictly an umbrella term as this formidable 4tet moves through colors and subtle nuanced textures that run the sonic spectrum from their Balkan cultural heritage to ambient fusion.
 
While most critics prefer artists that can be neatly categorized, labeled and then stored for later use, Eyot continues to draw rave reviews from writers across the globe. Traditionally when a band attempts to work a release within multiple genres and styles there is an immediate harmonic disconnect, not here. No one genre ever becomes the driving lyrical sense of purpose but instead a nuanced ebb and flow of melodic adventure with an edge including the seemingly Nirvana influenced "Blessing." A special land of deep rich rhythm and groove includes "How Shall The Dust Storm Start?" These two tunes open and close the release while more cerebral approach of everything in between can still touch one on a very visceral level.
 
This is a band that could crush the American market place if given the opportunity yet with the powers that be still operating with both feet planted firmly in 1968 the road will be long and the fight will be hard. The cultural cold war in improvisational music could easily be over with super groups such as Eyot taking the stage.

Sladjan Milenovic - guitar
Dejan Ilijic - piano
Marko Stojiljkovic - bass
Milos Vojvodic - drums

Dejana Sekulic - viola (track 2)
Pete Judge - trumpet (track 8)
Jake McMurchie - tenor saxophone (track 8)

Genre................: Jazz fusion, Jazz rock, Progressive rock
Source...............: CD
Year.................: 2014
Ripper...............: FreeRIP Converter & ATAPI iHAS122 C SCSI
Codec................: LAME 3.98
Version..............: MPEG 1 Layer III
Quality..............: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
Channels.............: Joint Stereo / 44100 hz
Tags.................: ID3 v1.1, ID3 v2.3, APE v2.000
Ripped by............: pparadiso on 02.02.2015
Included.............: NFO
Covers...............: All

01. How Shall the Dust Storm Start
02. Druids
03. Similarity
04. Pools of Purple Light
05. New Passover
06. Nirvana
07. Walking on Thin Ice With the Iron Shoes
08. Blessing

Playing Time.........: 53:21
Total Size...........: 123.58 MB


Code:
http://uploaded.net/file/ijqabhze/E2014Similarity_by_pparadiso.rar


Code:
http://www.filefactory.com/file/2g6gh0s7o9k1/E2014Similarity_by_pparadiso.rar
 • *
 • ..:: drummer ::..
 • zahvalnica: 121

 • Location: The World
 • Date Registerd:04 June 2009, 20:57:07
 • Posts: 2235
 • Topics: 931
 • Activity/Aktivnost
  0%
 • OS:
  Windows 7 Windows 7
 • Browser:
  Firefox 35.0 Firefox 35.0
Logged
Skoci na stranu: 1    Idi na vrh strane
Send this topic    Print
 
Skoci na:  

Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Page created in 1.72 seconds with 25 queries.

Google visited last this page 07 March 2018, 12:06:14
Theme created by Logo Off