Hello
  Home Help Search Login Register DMCA Rules  
29 November 2014, 03:06:30
 

Skoci na stranu:  1 2  All   Idi na dno strane
Send this topic    Print
Author Topic: Susenje voca i povrca  (Read 5715 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Postovani/a
Hvala vam sto ste postali deo nase zajednice...
mozete skidati sve sto zelite bez registracije na nas forum..
« on: 24 June 2010, 10:59:04 »

Sa aparatom za susenje voca i povrca, na veoma lak nacin mogu da se osuse sve vrste voca,povrca,lekovitih trava i zacinskih trava.


  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
« Last Edit: 24 June 2010, 11:28:23 by Barjak » Logged
« Reply #1 on: 24 June 2010, 11:03:38 »

    Suve šljive





Sastojci:


Zdrave čvrste šljive.

Priprema:


Šljive se suše kada su dobro zrele. Cele plodove šlji­va, bez vadjenja koštica, rasporediti po rešetkastoj pod­lozi tako da ne leže jedna na drugoj. Sušiti ih na suncu, preko celog dana. Mesto na kojem se suše treba da bude sunčano i zaštićeno od prašine i insekata. Predveče das­ku sa šljivama unositi unutra da ne bi preko noći ovlažile. Ukoliko nema us lova za sušenje na suncu, mogu se sušiti u rerni. Početna temperatura treba da bude 50 stepeni, sa odškrinutim vratima rerne kako bi para izlazila. Tokom sušenja plodove okretati. Kad su upola osušene, što se poznaje po smežuranoj ljusci, pojačati temperatu­ru na 65°C Osušene šljive držati u platnenoj kesi.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
« Last Edit: 24 June 2010, 11:28:40 by Barjak » Logged
« Reply #2 on: 24 June 2010, 11:07:49 »

       Pomodori secchi - sušeni paradajz





Sastojci:


paradajz
maslinovo ulje
origano
timijan
ruzmarin
beli luk
so


PS: Količina po potrebi.

Priprema:

Paradajz iseći na 4 dela, izvaditi seme. Pleh namazati uljem, posuti iseckane mirišljave trave i grubo isečen beli luk. Odozgo staviti paradajz, malo posoliti i sušiti u rerni 7 sati na 60°C. Posle 3 sata paradajz obrnuti.Osušen paradajz ostaviti na resetku da stoji nekoliko dana. Kad je paradajz dobro suv, da ne bude vlažan, staviti ga u teglu, doliti maslinovim uljem, dodati začine po ukusu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
« Last Edit: 24 June 2010, 11:28:58 by Barjak » Logged
« Reply #3 on: 24 June 2010, 11:33:30 »

    Sušene drenjine





Uberu se lijepe bobice, operu, naslažu u teglu i suše na suncu dok postanu suhe. Više puta se promiješaju, da ih jednako zahvati sunce, a preko noci se unesu u kucu. Spreme se u vrecice od tankog platana i objese na suhom, zracnom mjestu.Kuhaju se zimi kao kompot, preliju šecernom rastopinom i to u Ľ litre vode 70 dkg šecera i puste se u mlakoj pecnici da nabubre. Ovo je voce ponešto trpkog okusa, ali je vrlo zdravo.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #4 on: 24 June 2010, 11:38:20 »

Ušećerena kora od lubenice





Sastojci:

bijela kora od lubenice,
šećer težine kore,
1 limun,
1 šipka vanilije.


Priprema:

Kad se pojede lubenica ostaje bijela i zelena kora. Zelenu se odreže, a bijelu ostavi jedan dan da uvene. Razreže je se po duljini na trakice, naniže na konac, i stavlja 3 – 4 puta u ključalu vodu. Nakon toga se dodaje hladna voda dok kora ne postane mekana. Zatim se ukuha šećera onoliko koliko teži voće. U šećer kuhani s vrlo malo vode, urone se nanizani komadići kore lubenice i ostave kuhati. Kad sok postane gust, a kora prozirna, doda se limunov sok, 1 izrezani limun i šipka vanilije. Pusti da još prokuha, odstrani s vatre, pokrije vlažnom krpom i ostavi stajati jedan dan. Prereže se konac na kome je bilo nanizano i lagano se izvuku komadići lubenice. Poredjaju se u staklenku, preliju sokom u kome su se kuhale i dobro zavežu, te spreme za služenje.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #5 on: 24 June 2010, 11:42:33 »

Sušenje borovnica 





Ovo, pre svega zdravo, ali i veoma ukusno šumsko voće često se sreće u brdsko-planinskim krajevima, i nedovoljno je iskorišćeno, kao i kupina, šipak, drenjina, brinja, planika, trnjina i druge samorodne, divlje voćke.

Danas ste u prilici da se često sretnete sa sokovima od navedenih voćaka, medjutim, u pitanju su skoro isključivo surogati: isplati vam se da, prema mogućnostima, sami rešite pitanje spravljanja sokova i sušenja ovih plemenitih plodova

Plodovi se operu, očiste i stave na sunce na čistu drvenu podlogu. Sušenje traje do 10 dana, a spremaju se na suvo i prozračno mesto, tako da do njih stalno dolazi vazduh. Isti postupak možete izvesti i sa svim ostalim gore navedenim plodovima
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #6 on: 24 June 2010, 11:48:20 »

Sušenje divljih krušaka





Naberite zdrave plodove (nisu dobri za sušenje oni koji otpadnu, jer se oštete, sem onih koji padnu na meki pokrivač od lišća),
rasecite ih na pola po visini, očistite semenke i stavite na sunce da se suše. Najbolje je da se stave na pletene lese (veće površine
koje se dobijaju pletenjem pruća) ili na čistu dasku. Ako imate manju količinu voća, raširite preko njega retku gazu. Na ovakvo voće
 u toku sušenja spuštaju se muve i drugi insekti u ogromnim količinama, pa ukoliko imate mogućnosti, zaštitite ga od njih, a ako
nemate, onda sušeno voće, pre upotrebe, treba dugo i temeljno prati i to u mlakoj vodi.
Ovako ostavljeno voće suši se nedelju dve dana, zavisno od količine vode koju je sadržalo pre branja.

Pošto se dobro prosuši, voće možete nanizati u venčiće ili staviti u pletenu korpu koju prekrijete platnom i obesite na promajno
mesto, a najbolje ispod strehe ili u ostavu, ili kakvu drugu prostoriju blizu prozora, a sve zato da voće u toku zime dohvati i mraz.

Na ovaj način mogu da se suše i divlje jabuke, dunje (moraju da se seku na tanje kriške) i oskoruše (ali ne prezrele gnjile).

Neki sušenje izvode tako što u pleh stave red slame, pa preko njega red voća i tako ga drže dan dva u mlakoj rerni, a zatim neko vreme na suncu. Ovaj način veoma je dobar za sušenje cepkanih šljiva.


Sve pomenuto voće u toku zime koristi se za kuvanje kompota ili čajeva i to tako da se prohladjen čaj na kraju zasladi medom, a voće iz njega se u slast pojede.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #7 on: 24 June 2010, 11:59:01 »

    Kuvano-sušen paradajz





Paradajz ostaviti na ovaj način: potpuno zreo i zdrav paradajz oprati, iseći ga na sitne komade i kuvati dok ne postane sasvim mekan. Onda ga skinuti sa štednjaka, prohladiti i proterati prvo kroz đevđir, a posle kroz sito. Dobijeni sok dobro ukuvati na jačoj vatri. Kad je dobro ukuvan, gotovo kao pekmez, razliti ga u plitke tanjire. Tako razliven paradajz treba sušiti na suncu nekoliko dana. Potpuno osušene i čvrste „kolače/pogače” paradajza povaditi iz tanjira, ređati ih jedan preko drugog i staviti u platnenu kesu, vezati kanapom pa obesiti na mesto gde ima promaje. Ovakav jedan osušeni kolač vrlo je izdašan i zato ne treba upotrebiti ceo nego jedan njegov komad. Komad suvog kolača treba pre upotrebe potopiti u malo supe ili mlake vode. Na taj način dobiće se potrebna gustina.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #8 on: 24 June 2010, 12:05:00 »

    Sušena zelen za zimu





Svu zelen koja se stavlja u supu: šargarepa (mrkva), peršun i paškanat, očistiti i od svake vrste zasebno iseći dugačke tanke štapiće kao za supu. Posoliti zelen ravnomerno i promešati je rukom pažljivo. Rasporediti zelen na daske ili plitke korpe i izložiti je jakom suncu. Zelen treba da bude tako raspoređena da štapići jedni drugima ne smetaju pri sušenju. Posle zalaska sunca unositi zelen u kuću da noćna vlaga i kiša ne naškode sušenju. Zelen sušiti nekoliko dana, a zatim je prevrnuti i na drugu stranu da se potpuno osuši. Kada je sasvim suva, pokupiti je i staviti u belu platnenu vrećicu koju treba pažljivo zavezati i okačiti u ostavi u kojoj je hladovina i ima dovoljno promaje.

Ovaj način spremanja zeleni za zimu ima i tu dobru stranu što zauzima vrlo malo mesta, što nije slučaj s teglama.

Na 2-3 sata pre upotrebe zimi uzeti od svake vrste zeleni 2 do 3 štapića i potopiti ih u mlaku vodu, a zatim upotrebiti za supu.

Na ovaj način ostavlja se koren, a zeleni list peršuna, celera i mirođije ostaviti na ovaj način: poveće veze peršuna, celera i kopra staviti u hladovinu, napolje, ali nikako ne na sunce. Potpuno osušeno lišće metnuti u staklene teglice, koje treba povezati i zimi lišće iz njih upotrebljavati kao začin. U jednu teglu može stati vrlo mnogo ove osušene zeleni.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #9 on: 24 June 2010, 12:11:38 »

Sušene tikve 





Tikve očistiti spolja, odstraniti seme i iseći na duge trake širine prsta. Sušiti ih na suncu. Kada su se osušile, uzeti po tri trake, oplesti u pletenicu, staviti u platnene kese i držati na mestu gde ima vazduha. Pre stavljanja u kese, suve tikve se malo popraše belim brašnom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #10 on: 24 June 2010, 12:19:49 »

Sušena boranija za zimu II 





Na kilogram mlade, očišćene boranije treba staviti pola šoljice za crnu kafu šećera, toliko isto vode, dobro promešati, staviti u jednu šerpu, pa je na štednjaku upola upržiti. Upola mekanu boraniju izručiti iz šerpe na jednu dasku, pa je na jakom suncu sušiti dogod boranija ne bude potpuno suva. Osušenu boraniju staviti u platnenu kesu i čuvati na suvom mestu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #11 on: 24 June 2010, 12:25:59 »

Sušene šljive





Šljive se operu, dobro obrišu i slože na lim, te suše u pećnici. Suhe šljive dobro se ohlade, pospu fino tučenim šećerom, spreme u limene kutije, zatvore i ostave do zime.

Mogu se također staviti u vrećice od tila na suhom promajnom mjestu. Šljive se moraju sušiti vrlo polagano i postepeno.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #12 on: 24 June 2010, 12:30:42 »

       Sušene kajsije





Kajsije se najprije urone u vruću vodu, ogule, raspolove i koštice povade. Ovako razrezane stave se sušiti na dasku i to na ne prejako sunce. Njihovo sušenje treba da je polagano i traje razmjerno dugo. Često ih se mora okretati.

Kada su suhe pospu se sitnim šećerom i slože u limene kutije.

Za sušenje se obično uzimaju sitniji komadi. Ovako osušene veoma su korisne zimi za kompot, kada ih treba samo popariti kipućom vodom i ostaviti par sati, a zatim se posluže s ošećerenom vodom kao i ostali kompoti.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #13 on: 24 June 2010, 12:37:09 »

Sušeno grožđe





Odabere se ona vrsta grožđa čiji su plodovi rastreseno rijetki, a zrna bez sjemenki.

 U široki lonac/teću stavi se 5-6 litara vode, doda Ľ litre maslinova ulja i u jednu vrećicu zaveže 30 dkg prosijanog luga (pepela), te sve pusti da zakipi i malo prokuha.

Zatim se u ključalu vodu zaroni svaki pojedini grozd i odmah razastire na čistu široku dasku i suši na suncu. Dok se grožđe suši na dasci, preporuča se isti prekriti laganim tilom da se zaštiti od muha. Pri kraju sušenja poklope se grozdovi s drugom daskom i ostave tako par dana.

Kroz 7-8 dana će se osušiti i tada se spremi u limene kutije s par listova lovora
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #14 on: 24 June 2010, 12:41:15 »

Pomodori secchi - sušeni paradajz u ulju


Sastojci:



paradajz
maslinovo ulje
origano
timijan
ruzmarin
beli luk
so


PS: Količina po potrebi.

Priprema:

Paradajz iseći na 4 dela, izvaditi seme. Pleh namazati uljem, posuti iseckane mirišljave trave i grubo isečen beli luk. Odozgo staviti paradajz, malo posoliti i sušiti u rerni 7 sati na 60°C. Posle 3 sata paradajz obrnuti.
Osušen paradajz ostaviti na giteru da stoji nekoliko dana. Kad je paradajz dobro suv, da ne bude vlažan, staviti ga u teglu, doliti maslinovim uljem, dodati začine po ukusu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 12:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
Skoci na stranu:  1 2  All   Idi na vrh strane
Send this topic    Print
 
Skoci na:  

Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Page created in 0.22 seconds with 38 queries.

Google visited last this page Yesterday at 13:32:46
Theme created by Logo Off