Hello
  Home Help Search Login Register DMCA Rules  
20 May 2013, 21:13:46

Rapidshare Search
Skoci na stranu: 1    Idi na dno strane
Send this topic    Print
Author Topic: Pajo! Pajo! Imam strašnu ideju...  (Read 2056 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Postovani/a
Hvala vam sto ste postali deo nase zajednice...
mozete skidati sve sto zelite bez registracije na nas forum..
« on: 24 June 2010, 21:21:16 »

Tekst iz naslova je dijalog iz serije "Kamiondžije"... pa sam tako i ja, kao Čkalja, dobila strašnu ideju...    316t0za

Jedni imaju skener a ne znaju da urade digitalizaciju. Drugi koji to znaju - nemaju skener...     pardon

Pitate se gde je tu ideja? Pa, sve je jednostavno... Oni koji imaju skener treba da skeniraju kvalitetno, a ovi koji znaju da obradjuju lako će obraditi ako je sken kvalitetan...

Evo, na primer, na ovoj temi komentarisala sam pre 2-3 dana da je sken "sirov", i da taj fajl ima 243 MB, pa je zato nepraktičan...
Pošto je rezolucija bila dobra sken sam "provukla" kroz odgovarajuće alate i dobila odličan rezultat (obradjenu knjigu takodje možete preuzeti na tom linku).

Šta mislite o zajedničkom i organizovanom načinu rada?
Da li možda ima onih koji bi želeli da nauče digitalizovati knjige....(?) ili onih koji bi hteli da nauče skeniranje...? Da li ima onih koji bi želeli da svoje male "tajne" podele sa ostalima....?

Tema je otvorena za svaku vrstu razgovora - za pohvale ili kritiku, za neke drugačije ili potpuno nove ideje.... Ma dozvoljeno je napisati bilo šta što vam padne na pamet, a nije važno čak ni da li ima logičan sled sa prethodnim postom.... važno je samo da ima veze sa ovim forumom... domaće knjige (exYU jezici)!
Ukoliko odredjena tematika izazove veću pažnju lako ćemo je izdvojiti odavde i napraviti kao zasebnu celinu...

Sada ste vi na redu... pišite slobodno i bez ustručavanja.
  • *
  • zahvalnica: 140

• pol: Female
  • Date Registerd:19 May 2009, 08:26:35
  • Topics: 514
  • Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Opera 9.80 Opera 9.80
  • Email
« Last Edit: 15 August 2010, 19:15:09 by Bazduljica » Logged

::postovani, gosti i clanovi... Make RapidBelgrade more strong by donating us. Even donation can make RapidBelgrade better and bigger... You can make donation via PayPal or Payza... ::
Rapidshare Search

« Reply #1 on: 15 August 2010, 20:03:11 »

Evo ovako, za pocetak:

1. Ja bih, recimo, zeleo da izjednacim dimenzije stranica nakon zavrsenog skeniranja, jer i pored najveceg truda nemoguce je postici da sve skenirane stranice imaju istu dimenziju i budu uredno slozene. Ovo je cisto estetska stvar, moze i bez toga ali... 1111 Da li postoji neki automatizovani nacin da se ovo odradi?

2. Da li postoji neka komanda u photoshop-u (ili neki drugi softver) koji moze da radi automatski cropping, tj. batch cropping? Ili je potrebno raditi crop za svaku stranicu ponaosob?

3. Koja je procedura za prociscavanje skeniranog materijala, tj. pozutelih ili isflekanih stranica....?

Ako mi jos nesto padne na pamet, javicu se...
  • *
  • zahvalnica: 14

• Date Registerd:19 October 2009, 14:17:55
  • Topics: 59
  • Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8
« Reply #2 on: 20 September 2010, 03:08:30 »

Yeah, right...
To smo vec primetili da je digitalizacija super, sa 5 zvezdica, samo ako si je ti radila... A gde je numeracija stranica i sto ubaci tag covece nisu ti to stripovi - ispade kao ti i Pekic da ste authori... kuj te pituje sta si koristila od alata, poseban txt fajl je bolji za to... Lele!  bleh
Zamisljam da sam poceo da citam kad ono nema 596. strane... Ajde ostav i da se to lepo popravi, inace nije lose ali za sada ne zasluzuje 5 zvezdica. ;)

Trebalo bi u svaku temu ubaciti anketu pa neka ppl ocene "digitalizaciju".
  • *
  • zahvalnica: 1

• Date Registerd:28 January 2010, 04:56:06
  • Topics: 2
  • Activity/Aktivnost
    0%
    Windows Server 2003 Windows Server 2003
  • Browser:
    Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10
  • Email
« Reply #3 on: 20 September 2010, 09:15:52 »

E, vidiš to što si PRIMETIO da radim odlične digitalizacije - to je pohvalno, a što onda pričaš bezveze....? bleh   Tag i moj nick predstavljaju "Trademark" iliti po srpski - garanciju kvaliteta! Tu nema greške. Ako piše Bazduljica, skidaš jer je 100% ispravno... Tako da je nemoguće da se desi da fali npr. 596 ili 274 stranica... jer osim "automatike" ja uvek koristim i "ručnu" kontrolu - pročitam knjigu. bleh

Tvoja primedba za numeraciju stranica stoji kao tačna... ali meni lično ta numeracija više smeta nego što koristi. Foxit Reader mi broji stranice (eto mi numeracije), a taj broj mi ništa ne znači jer u e-knjizi ne zavrćem ćoškove, ne ubacujem papiriće izmedju stranica, niti pljujem u prste, da proverim da li su slepljene, kada obrćem stranice...   316t0za

Nabrajanje upotrebljenih "alata" može biti jako korisno.... Jedino sam ZABORAVILA napisati (a trebala sam) da je skeniranje uradjeno na 300 dpi, a ne kao što ti radiš na bednih 75 dpi (eventualno 150)  316t0za  Kada neko kvalitetno skenira onda je digitalizaciju moguće raditi na 100 načina, a kad je loša.... tu nema pomoći   neznamm
Evo na primer, htela sam i onu tvoju knjigu očas posla provući kroz OCR da ne bude "velika" 160 MB nego svega 2-3, al' paz' da nećeš... loše je skeno (niska rezolucija), pa uz to slike su provlačio kroz Photoshop..... i kao rezultat dobijem previše grešaka (koje ne želim ručno ispravljati).
To sam ti već objasnila. Pravljenje e-knjige od slika (jpg, gif) ima smisla jedino kod ilustrovanih enciklopedija, nekih priručnika sa mnogo slika i, naravno, kod stripova.... Ali se čak ni onda ne pravi PDF nego se slike samo kompresuju (radi smanjenja gabarita) i doda ekstenzija - CBR, CBZ, CBA, CBT... i čita u odgovarajućim programima.
Ona tvoja obrada, da si je tako uradio, sa kompresovanim slikama ne bi bila veća od 40-ak MB (i to sam proverila)    bleh

Na kraju, što se tiče ocene od "6 zvezdica", moralo je tako!
Ako je tvoja osrednja obrada dobila 4 zvezdice onda je ova moja perfekta trebala dobiti barem 7-8... al' šta da radim kad sam skromna    pardon 
U pravu si za anketu tj. za "opštenarodno" ocenjivanje, bilo bi interesantnije. Evo, kreni ti prvi. Gde god postoji tema, a nema ocene - oceni kvalitet obrade!
Hvala ti unapred    bleh

P.S. kada nameračiš da radiš sledeću digitalizaciju javi se, pa da je uradimo zajednički, ali pret toga obavezno pogledaj  OVU temu...
  • *

• Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Opera 9.80 Opera 9.80
  • Email
« Last Edit: 20 September 2010, 09:19:27 by Bazduljica » Logged

« Reply #4 on: 20 September 2010, 13:22:08 »

Hehe, ne znam sta ti uobicajeno radis sa papirnim primerkom knjige, da li lizes prste, pravis usi i sl., ali nije ni bitno.

Svako ko je ikada pisao neki akademski ili naucno istrazivacki rad (mozda ce se i tebi to desiti jednog suncanog dana) zna da je numeracija stranica veoma bitna kod navodjenja izvora i referenci. Digitalna knjiga koja nema numeraciju uskladjenu sa originalom u tom smislu nije upotrebljiva. Mozda je samo lepa, narocito ako jos stavis neke cvetice... That's my point. Ubaci numeraciju.

Sto se tice "moje" knjige, vec sam ti rekao da je skenirana davno kad je 100dpi bio standard, eno sredio sam je, zamenio link, sad je 60mb. Od alata sam koristio samo scan taylor. Output 600 dpi. Nema valjda potrebe da se i ja potpisujem preko Stojadinovica, sve je to narodna web biblioteka...

P.S. bas ti hvala sto hoces da me naucis o skeniranju, formatima i kako se pravi pdf, to je kao da tatu ucis kako se prave deca... middlefinger kisss
  • *

• Activity/Aktivnost
    0%
  • Browser:
  • Email
« Reply #5 on: 20 September 2010, 20:34:47 »

Možda će mi se jednoga dana desiti da doguram do akademske titule, pa da naučim značaj numeracije... kako bih znala objasniti odakle sam ISPREPISIVALA tudje znaje  bleh  ali za sada ja uglavnom radim BELETRISTIKU... to ti prevedeno na srpski znači lepa književnost iliti književna dela estetske vrednosti (roman, pripovetka, esej itd.) gde je bitnija RADNJA od numeracija stranica.

Dakle, rekoh već, tvoja primedba je UVAŽENA i već u sledeću obradi stavljam numeraciju... Zadovoljan?    pardon
Što se tiče "tvoje" knjige takodje su UVAŽENA sva opravdanja.... mislim, zašto ti je digitalizacija osrednje fušerski sklepana i zaista nema potrebe da se dalje pravdaš. Ubuduće ću ti verovati sve do poslednje reči.... naravno, kada se prethodno DOKAŽEŠ na delu  afro1  pročitaj moj postskriptum

A to kako "tata zna da pravi decu" nije ti baš dobar primer... mislim, to pravljenje dece je prirodan proces koji zna da sprovede svaki magarac, majmun ili obično govedo... Zverkama (i ljudima) je u genima zapisano to pravljenje dece koje spominješ, a digitalizacija knjiga ipak MORA da se NAUČI!

Da nije tako svaki tuta-muta, balvan i opanak bi mogao da pravi e-knjigu i onda bi imali gomilu kvalitetnih e-knjiga, a ne ovako.... veliku gomilu e-djubreta i gdekoju kvalitetnu digitalizaciju   neznamm

P.S. naravno, ja ti bezrezervno verujem da ZNAŠ sve o digitalizaciji, zbog toga je ova naša rasprava sa teme gde je započeta preseljena na ovo mesto koje se bavi problematikom digitalizacije...

• OČEKUJEM da svojim znanjem ("oca koji pravi decu") pomogneš bilo u edukaciji članstva bilo u neposrednoj realizaciji nekog projekta... evo, na primer, odgovori na pitanja koja je postavio komrenboy
  • OČEKUJEM da skeniraš neku knjigu i napraviš obradu koja će nama koji ne pravimo decu poslužiti kao uzor
  • OČEKUJEM da ćeš barem na 5-6 tema oceniti kvalitet digitalizacije (tamo gde to nije učinjeno)
bleh  bleh  bleh

P.S. 2 - radoznalci mogu povezati "konce" ako pogledaju sledeće teme koje se spominju:
Tpe3op: Dr Milan Stojadinović - Ni rat ni pakt =

Bazduljica: Borislav Pekić - Besnilo =

• *

• Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Opera 9.80 Opera 9.80
  • Email

« Reply #6 on: 21 September 2010, 08:07:18 »

@bazduljica

Ehhh, kako da ti recem... Numeracija je jako bitna. Ne da bi se objasnilo odakle je tudje znanje isprepisivano, nego da bi se pokazalo da nije u pitanju prepisivanje vec stavljanje u kontekst radi izucavanja nekog fenomena i zakljucivanja u vezi njega - upravo je u pitanju koriscenje sopstvene glave...

I knjizevnost je oblast koja se siroko izucava. Ne sluzi samo za zabavu i nije bitna samo "radnja". Sta mislis koliko ljudi na svetu samo u ovom trenutku izucava recimo Dostojevskog? I znas li recimo da u Srbiji imamo doktora u oblasti naucne fantastike?

Digitalizacija ne mora da se nauci. Nju rade programi. Svaki balvan, opanak (i sta sve vec) moze da ukljuci pdf konvertor, prepozna tekst i sacuva ga u wordu, pa ga onda prelama, menja, radi mu sta hoce. I pitaj boga da li ga je proverio, procitao i sta ce mu ispasti. Tako se pravi e-djubre. U amaterskoj produkciji retke su knjige koje na taj nacin ispadnu kvalitetne. Da ne kazemo da cela ta prica pada u vodu ako se radi o knjizi u boji ili sa slikama, ilustracijama. Sa druge strane dobar primer za ovakvu digitalizaciju je Microsoftov projekat "Antologija srpske knjizevnosti".

Drugi po meni bolji nacin, za nas amatere, je da se u pdf-u zadrzi originalni izgled knjige a da se sadrzaj ucini prepoznatljivim da moze da se pretrazuje. Jeste, tako ce knjiga biti veca u mb ali preglednija i upotrebljivija a bez gresaka.

I konacno, nema potrebe da cekamo na numeraciju tek u tvom sledecem radu. Uradi u "Besnilu". Samo pogledaj u original koji si skenirala odakle pocinje numeracija i ubaci u footeru page number pocevsi od te stranice, iz nekog programa (npr. adobe pro). To naravno sve pod uslovom da si se pridrzavala rasporeda na stranama u originalu. Ako nisi suvisno je pominjati izdavaca.

@komren
1. stranice treba poravnati, programa za to ima raznih, njihova funkcija zove se deskew. mogu da ti preporucim nekoliko programa ali mozda je bolje da googlas pa da vidis sta ti odgovara, neko radi to i rucno, stranu po stranu.
Treba podesiti pdf printer na neku dimenziju "papira" - najbolje da se poklapa sa dimenzijama najvece stranice u pikselima. Zatim napravis pdf kako bilo i sacuvas. On ce biti sa stranicama razlicith dimenzija. Isti taj pdf "odstampas" sa pdf printerom ali stavis taj novi "paper" koji si setovao. Na izlazu ces dobiti pdf sa jednakim dimenzijama stranica.

2.postoji dobra varijanta u photoshopu da napravis set od dve akcije. Prva je crop na dimenziju koju zelis a druga zatvaranje slike. Photoshop dozvoljava da isovremeno ucitas do 400 stranica. Kada ih ucitas samo klikces na akciju (kao onaj drukometar) i sve se samo radi, cropuje na dimenziju.

3.da bi "ocistio" stranice koristis levelse, odnosno podesavas brightness, contrast i gamu. U sustini povecas osvetljenje i kontrast a smanjis gamu. Ako je ujednacen sken i to mozes da radis preko akcije u PS, ako nije ides redom stranu po stranu, "po osecaju". Moze da se radi i u drugim programima, npr. acdsee...

deco zar vas nista ne uce u tim skolama, sve mora tata  kisss

EDIT: Zaboravih da ti kazem da ima programa koji sve to rade kako ti kazes automatski. Ravnaju, izbeljuju strane itd. Jedan od boljih je scan taylor. Malo bi se pomucio u pocetku da ga ukopcas, neki su i odustali iznervirali se, ali ko je bio uporan ustedeo je mnogo vremena.
  • *

• Activity/Aktivnost
    0%
  • Browser:
  • Email
« Last Edit: 21 September 2010, 08:48:47 by Tpe3op » Logged
« Reply #7 on: 21 September 2010, 23:11:51 »

... Digitalizacija ne mora da se nauci....
... po meni bolji nacin, za nas amatere, je da se u pdf-u zadrzi originalni izgled knjige ...

Digitalizacija MORA da se uči... doduše ne u klasičnom smislu - sedneš pa naučiš, nego da imaš bogato iskustvo i da znaš da radiš sa mnogo programa (obrada slika, obrada teksta, konverzije, arhiveri...), a to ne pada sa neba! I sam si spomenuo neke...

PDF je odličan način da dokument izgleda IDENTIČNO na svakom računaru i za VAS amatere   316t0za  kao što tvrdiš, je zaista dobar, ali daleko od toga da je najbolji!!!

Evo ti konkretan primer.   
Moj drug Sil digitalizovao je 14 knjiga iz serijala "Povijest ljudskog roda". Obrada je maestralna, a svaka knjiga je zbog toga "teška" u proseku oko 140 MB. Pravljena je za "prefinjeno" društvo, znaš na koje to društvo mislim (čak si i ti tamo zalutao)   bleh  a nešto od njegovih obrada je "procurilo" i medju "obične smrtnike" i mogu se pogledati .

Tamo, na toj temi, se mogu pronaći i nekakvi PDF fušeraji veličine 30-ak MB koje je verovatno prepakivao nekakav "opanak" koristeći Silovu obradu ... Da nije opanak (i to "piroćanac") upotrebio bi, recimo, DJVU format... ali djvu je potpuno nepoznat "opancima" i VAMA očevima digi-amaterima    316t0za

Pošto na temi nedostaje knjiga "Divlji zapad", prepakovala sam Silovu obradu u DJVU format na 300 dpi i od originalnih 133,3 MB dobila sam fajl veličine od svega 8,1 MB. Isti fajl je pri rezoluciji od čak 600 dpi velik svega 22 MB.

Uporedi kvalitet: PDF od 30-ak MB i DJVU od 8 MB i nemoj zaboraviti da je original 133,3 MB!!!

P.S. hvala ti što si odgovorio komrenboy... Zašto ne prihvatiš na sebe da otvoriš i vodiš temu kako se digitalizuju e-knjige?! 

• *

• Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Opera 9.80 Opera 9.80
  • Email
« Last Edit: 21 September 2010, 23:14:49 by Bazduljica » Logged

« Reply #8 on: 22 September 2010, 01:54:34 »

PDF je odličan način da dokument izgleda IDENTIČNO na svakom računaru i za VAS amatere   kao što tvrdiš, je zaista dobar, ali daleko od toga da je najbolji!!!

Sil digitalizovao je 14 knjiga iz serijala "Povijest ljudskog roda". ...za "prefinjeno" društvo, znaš na koje to društvo mislim (čak si i ti tamo zalutao)  

ali djvu je potpuno nepoznat "opancima" i VAMA očevima digi-amaterima

Zašto ne prihvatiš na sebe da otvoriš i vodiš temu kako se digitalizuju e-knjige?! 

OK, iz nekog razloga insistiras na "ustedi" u mem. prostoru. Poznat je i nama amaterskim opancima djvu, i kad sta dopadne saka rado ga koristimo, ali nam je pdf dosta fleksibilniji, lak za pretrazivanje, kopiranje teksta, konvertovanje, umetanje komentara, hajlajtovanje...

Eto, da si uradila Pekica u djvu formatu ne znam kako bih izbacio onu stranicu sa tvojim tagom ;) Ako si stvarno ti skenirala, pusti mi na pm link za sirovi sken da uradim varijantu za sebe.  Rado bih to opet procitao a nesto mi ne uliva poverenje da citam tu digitalizovanu verziju, krenuo sam i naisao na par "stamparskih" greskica, pa sam odustao. Sta fali moze za poneku knjigu da bude vise varijanti ocr, pdf, djvu... Za uzvrat dobices od mene jednu chick knjigu koje nigde nema na netu. Posteno.

Kakvo prefinjeno drusto, ne razumem?

Ne prihvatam vise nista na sebe, samo tursticki pregledam forume.
  • *

• Activity/Aktivnost
    0%
  • Browser:
  • Email
« Reply #9 on: 22 September 2010, 09:56:29 »

... OK, iz nekog razloga insistiras na "ustedi" u mem. prostoru....
... pusti mi na pm link za sirovi sken da uradim varijantu za sebe...
... Za uzvrat dobices od mene jednu chick knjigu koje nigde nema na netu. Posteno...
... Ne prihvatam ... samo tursticki pregledam forume...

Racionalna sam po prirodi....
Nikada, recimo, neću kupiti farmerice u ekskluzivnom butiku (po ekskluzivnoj ceni) ako te iste farmerke, dakle identičan kvalitet, mogu kupiti po mnogo nižoj ceni, pa makar bile i na buvljačkoj tezgi... Pre kupovine obidjem sve dućane i biram najbolje ali i najjeftinije.

U kontekstu racionalizacije zaista mi je bilo glupo da čuvam sirovi sken koji je bio velik bezmalo 400 MB... a kada tome dodam da  imam završenu digitalizaciju na svega 5 MB + (plus) "papirnu" knjigu na polici ... moraš priznati da sam u pravu 
pardon

Trenutno imam dve skenirane, a neobradjene knjige i to: Džon Kolman - "Komitet 300" i knjigu Zorana Veljanović - "Jugoslavija, potreba ili zabluda", pa biraj koja ti se svidja (ili sačekaj da na dnevni red dodje "prava"), a dozvoljavam i mogućnost da NARUČIŠ knjigu koju bi želeo, pa da je potražim u biblioteci SPECIJALNO za tebe... Jel' pošteno?   bleh
Uzgred da napomenem da je sirovi sken (jedna knjiga) velik oko 200 MB i da NIJE racionalno da ga dižem samo za tebe!!!   bleh

A tu "chick knjigu koje nigde nema na netu" rado ću prihvatiti od VAS forumskih turista pod bilo kakvim obrazloženjem: a) kao donaciju za kulturno izgladnele, b) kao stvar za radoznale svrake, c) kao suvenir sa turističkog putovanja ili d) kao najobičniji izraz dobre volje    afro1

P.S. ne držim se ja DjVu formata k'o pijan plota, čak sam veoma malo radila u njemu... Jedino što UVEK radim, ali baš uvek - isprobam nekoliko FORMATA u nekoliko VARIJANTI (tek da mogu da biram) i upravo na tome insistiram. Ako neko već radi digitalizaciju tražim da je uradi NAJBOLJE...  naravno, najbolje što na tom nivou znanja može (zna) da uradi... shvataš?!

Potpuno sam svesna da sam i sama tek dobar početnik i da imam još mnogo da učim    pardon 
Namera mi je da ovde okupim one koji obradjuju knjige (ili to žele da rade) da razmenjujemo iskustva i podučavamo jedni druge kako bi, ako već nešto radimo, to uradili najbolje...
  • *

• Activity/Aktivnost
    0%
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Opera 9.80 Opera 9.80
  • Email

Skoci na stranu: 1    Idi na vrh strane