Hello
  Home Help Search Login Register DMCA Rules  
02 October 2014, 00:18:57
 

Skoci na stranu:  1 2 3 All   Idi na dno strane
Send this topic    Print
Author Topic: Makedonija  (Read 3393 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Postovani/a
Hvala vam sto ste postali deo nase zajednice...
mozete skidati sve sto zelite bez registracije na nas forum..
« on: 16 September 2010, 12:23:17 »

Dimljena pastrva s dinjom  Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Sastojci za 4 osobe
80 dag dimljenih pastrva
8 listova zelene salate
16 dag vršaka od šparoga
1 tvrdo kuhano jaje
10 dag svježe paprike
1 dl bijelog vina
2 lista želatine
1 mala dinja (50 dag)
sol, bijeli papar
peršun, limunov sok

Umak

2 dl slatkog vrhnja
5 dag ribanog hrena
vezica kopra
sol, papar
limunov sok

priprema :

Pastrve očistimo, odstranimo im kožu i kosti te pripremimo filete. Položimo ih na listove zelene salate i obložimo ploškama tvdo kuhanih jaja, narezanom paprikom i kuhanim šparogama. Zatim zagrijemo vino, dodamo u hladnoj vodi namočenu i ocijeđenu želatinu i mješamo, da se želatina potpuno otopi. Ne smije zakuhati. Ohlađenom želatinom (aspikom) premažemo filete i sve ostalo čime smo ih obložili. Ostavimo na hladnom da se dobro skruti.
Opranu dinju prepolovimo, očistimo od sjemenki i od mesnatog dijelavadimo kuglice posebnom žlicom. Rubove kore narežemo u cik- caku i ispunimo je kuglicama; prelijemo ih limunovim sokom, paprimo i solimo.
Priprema umaka
Vrhnje istučemo dodamo sjeckani kopar, hren, sol, limunov sok i papar. Lagano promješamo, nalijemo u zdjelicu, te poslužimo uz filete.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #1 on: 16 September 2010, 12:26:51 »

GOVEDINA S MAHUNAMA NA MAKEDONSKI NAČIN  Glavna jela


potrebno je :

1 kg govedine od plećke
0,08 l ulja
0,15 kg luka
0,01 kg češnjaka
0,08 kg zelene paprike
0,40 kg zrelih crvenih rajčica
0,40 kg zelenih mahuna
0,02 kg brašna
0,01 kg šećera
0,05 l soka od limuna
0,004 kg mljevenog papra
0,02 kg soli

priprema :

Meso se odvoji od kostiju i ove se stave kuhati u 1 1 vode za juhu kojom će se jelo zaliti. Meso se izreže na tanke kratke ploškice, posoli, dodaju se dvije do tri žlice ulja, brašno i mljeveni papar, pa se sve dobro izmiješa. Luk se sitno iskoše pa se na ostalom ulju poprži na zlatnožutu boju. Onda se dodaju limunov sok i meso, pa se prže dok ne nestane vlastitoga soka. Paprika bez sjemenja se izreže na tanke rezance i doda mesu. Rajčice se prerezu napola po širini, istisne se sjeme (sok se procijedi i upotrijebi za zalijevanje), izrežu se na krupne kriške, dodaju mesu i pirjaju pola sata. Mahune se očiste, izrežu na kose četverokute, dodaju mesu i to se dobro promiješa. Tada se zalije juhom toliko da prekrije jelo, posoli se, poklopi i polagano pirja dok meso i mahune ne budu mekaniji.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #2 on: 16 September 2010, 12:32:22 »

Grah prebranac  Glavna jela





potrebno je :

1/2 kg graha tetovca
1/2 kg luka
1,5 dl ulja
2 suhe crvene paprike
1 suha ljuta papričica (feferon)
papar,
lovor,
crvena mljevena paprika.

priprema :

Za ovo jelo potrebna je zemljana posuda, bolje je ako je plića i duža. Odabrati krupan grah: tetovac ili grčki grah. Kuhati ga s lovorom, paprom u zrnu i suhim paprikama. Ocijediti.
Luk (količina se može povećati ili smanjiti, ovisno o ukusu) izrezati na tanke listiće i na tihoj vatri pustiti da se istopi na ulju. Paziti da previše ne požuti. Poprašiti ga crvenom paprikom i odmah maknuti s vatre. U zemljanu posudu slagati red graha, red luka. Završiti s grahom, paprike staviti odozgo, dodati papar, provjeriti okus pa još dosoliti, ako je potrebno. Doliti malo vode u kojoj se grah kuhao, otprilike do 3/4 visine u posudi. Zapeći u toploj pećnici 30 minuta. Služiti toplo ili hladno, po želji.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #3 on: 16 September 2010, 12:36:11 »

Gravče na tavče  Glavna jela





potrebno je :

#  70 gr. bijelog graha
1 veća glavica crvenog luka
2 sušene duge crvene paprike ("rog paprika")

Zaprška:

# 20 dkg luka,
# ulje sol,
# peršin,
# papar,
# 3 režnja cešnjaka,
# 5 dkg mrkve

priprema :

Očišćen grah namočite 3 sata. Nemojte ga ocijediti već mu dodajte usitnjeni luk i čitave paprike. Skuhajte ga ali pazite da se ne raskuha. Na ulju ispržite sitno kosani luk i sitno naribanu mrkvu. Dodati usitnjeni česnjak i peršun. Posoliti i popapriti. Time prelijte grah i zapecite u pečnici na umjerenoj temperaturi da se umak zgusne. Gravče na tavče mora biti pikantno.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #4 on: 16 September 2010, 12:39:18 »

Gravče na tavče ( 2 )  Glavna jela





potrebno je :

    * 30 dag bijelog graha, dan prije namočenog
    * 0,5 kg poriluka, očišćenog, opranog i izrezanog na kolutove
    * 4 velike žlice ulja
    * 2 zrele rajčice, oprane i izrezane na kriške
    * 3 mesnate zelene paprike, oprane, očišćene i izrezane na rezance
    * sol i papar po ukusu

priprema :

Grah kuhajte dok bude mekan, a zatim ga ocijedite. Poriluk pirjajte na ulju dok bude mekan. U vatrostalnu zdjelu ili zemljanu posudu slažite poriluk, začinite ga solju i paprom, na poriluk stavite grah, začinite ga solju i paprom, na grah složite rajčicu i izrezanu papriku i začinile solju i paprom. Sve zalijte s časom vode i pecite u pećnici na srednjoj vatri (175 stupnjeva) dok voda uvrije i povrće bude lijepo zapečeno. Gravče na tavče servirajte u zemljanoj posudi ( ili vatrostalnoj ) u kojem se peklo.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #5 on: 16 September 2010, 12:40:50 »

Gravče tavče na tetovski način  Glavna jela


potrebno je :

Sastojci za 10 osoba
1 kg graha tetovca
50 dag luka, 3 češnja češnjaka
10 dag ulja, sol 2 žlice brašna
1 žlica mljevene paprike
Stručak metvice
2 žlice sjeckanog peršuna

priprema :

Namočeni grah kuhamo pazeći da se ne prekuha; zrna se ne smiju raspasti. Suvišnu vodu ocijedimo, tako da u zdjeli ostane tek malo vode.luk sitno nasjeckamo, propržimo ga na uljui dodamo grah; također i mljevenu crvenu papriku. Po želji dodamo još papar i češnjak. Jelo iskrenemo u glinenu zdjelu,polijemo malo uljem i pospemo mljevenom paprikom. Ljeti dodamo narezane svježe rajčice i svježu papriku. Pospemo sjeckanim peršunom i metvicom.ovako pripremljen grah sočno ispečemo u pećnici.za ovo jelo zrnje graha mora biti krupno. Uz gravče- tavče poslužimo pljeskavicu ili nelo drugo meso sa žara, pečenku i sir.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #6 on: 16 September 2010, 12:42:09 »

JANJETINA NA TETOVSKI NAČIN  Glavna jela


potrebno je :


0,80 kg janjetine od plećke
0,20 kg krumpira
0,50 kg graha tetovca
0,20 kg suhe slanine
0,003 kg peršunova lista
0,05 kg peršuna (korijen)
0,08 kg masti
0,02 kg soli
2 komada safalade
2 komada feferona

priprema :

Dan prije namoči se grah, ocijedi se, doda jedna litra hladne vode pa se sa slaninom skuha na mekano. Krumpiri se operu, ogule i izrežu na male kocke i skuhaju u slanoj vodi. Janjetina se isiječe na male komade (kao za gulaš), pa se oni poprže na vreloj masti da se zarumene. Sada se zalije malo vode i dopirja, ali ne premekano. Kad se grah smekša, polovina količine protisne se kroz sito (pasira). Onda se u protisnuti i neprotisnuti grah dodaju pirjano meso, sitno rezani feferoni, kosani peršun i ocijeđeni krumpiri, pa se sve to prokuha još 5 minuta.
Ovo se jelo slaže na pliticu na ovaj način: na sredinu plitice se stavi janjetina, pokrije se grahom, na jednu stranu pladnja stave se kuhane i po duljini prerezane safalade, a na drugu stranu na četiri dijela izrezana slanina i sve se pospe kosanim peršunom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #7 on: 16 September 2010, 12:44:35 »

Jegulje na struški način Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Sastojci za 8 osoba
1,50 kg jegulja (ili ugora)
4 dag ulja, 15 dag češnjaka
15 dag sjeckanog peršuna
10 dag limuna, 2 dl bijelog vina
sol, lovorov list, ružmarin

priprema :

Očišćene jegulje zarežemo duž hrptenice, posolimo ih, nataremo češnjakom i peršunom, prelijemo uljem i bijelim vinom i ostavimo u marinadi jedan sat na hladnom. Potom ih izvadimo složimo u vatrostalnu zdjelu i ispečemo u pećnici. Prije posluživanja pospemo ih preostalim peršunom i češnjakom. Za vrijeme pečenja zalijevamo ih vinom.
Najbolje su jegulje iz bistrih tekućica, koje su smeđe-zelenkaste boje. Jegulje prije pripremanja možemo i oguliti. Dimljene jegulje smatraju se delikatesom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #8 on: 16 September 2010, 12:45:47 »

MAKEDONSKA KAPAMA   Jela sa mesom i pečenjem


potrebno je :

ZA 6-8 OSOBA:
1 kg janjećeg mesa
7,5 dcl vode
2 glavce sitno isječenog crvenog luka
2,5 dcl ulja ili masti
1 kg špinata
1 žlica brašna
sol
papar

priprema :

Meso oprati, isjeći na komade, naliti vodom i skuhati napola. Popržiti crveni luk na ulju ili masti, spustiti prokuhano meso i očišćeni, oprani špinat i pirjati sve zajedno dvadesetak minuta. Zatim umiješati brašno, posoliti popapriti i naliti vodom u kojoj se meso kuhalo. Poklopiti, staviti u umjereno zagrijanu pećnicu (225°C) i pustiti da lagano vri jedan sat. Gotova kapama ne smije da ima mnogo soka, ali ne treba ni da je sasvim suha. Služiti s kiselim mlijekom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #9 on: 16 September 2010, 12:47:06 »

MAKEDONSKA KAPAMA S JAJIMA   Jela sa mesom i pečenjem


potrebno je :

ZA 6-8 OSOBA:
2 kg janjećeg buta
sol
100 g brašna
300 g masti ili ulja
500 g crvenog luka isječenog na rebra
500 g mladog crvenog luka isječenog na komade od 2—3 cm zajedno sa zelenim perjem
4 dcl vode ili bistre juhe (može od koncentrata)
papar
4 jajeta
kiselo mlijeko

priprema :

Meso isjeći na komade, posoliti, uvaljati u brašno i ispržiti na masti ili ulju. Prženo meso izvaditi i ostaviti na stranu.
Na preostaloj masti u posudi popržiti najprije isječeni crveni luk, a zatim mladi crveni luk. Vratiti meso u posudu i pržiti sve zajedno još 15 minuta. Zatim prebaciti meso i luk u vatrostalnu zdjelu, naliti vodom, posoliti i poppapriti. Staviti u umjereno zagrijanu pećnicu (225°C) i peći dok sok ne uvri napola i meso omekša. Zatim preliti kapamu razmućenim jajima i vratiti u pećnicu da se jaja zapeku. Služiti s kiselim mlijekom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #10 on: 16 September 2010, 12:48:23 »

Makedonska pogača  Kolači i deserti


potrebno je :

3 jaja
1 čaša jogurta
2 žlice kravljeg sira
18 žlica oštrog brašna
šalicu od crne kave ulja
malo soli
prašak za pecivo

priprema :

Sve sastojke promiješati mikserom. Uzeti veću tepsoju da se dobije niži sloj tijesta. Tepsiju namazati maslacem ili uljem, pobrašniti, uliti tijesto i ispeći na srednjoj vatri. Ispećeno rezati na kocke. Može se služiti za večeru. Po želji se može posuti šećerom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #11 on: 16 September 2010, 13:02:26 »

MAKEDONSKA POGAČA  Predjela


potrebno je :


sastojci za 4 osoba:
15 dag ovčjeg sira
3 jaja
1 šalica kiselog mlijeka
1 šalica ulja
1 prašak za pecivo
15 žlica brašna
masnoća za tepsiju
sol

priprema ;

Sir usitnimo, primiješamo jaja, kiselo mlijeko, ulje, prašak za pecivo i brašno. Zamiješamo tijesto, stavimo ga u namazanu tepsiju i pečemo u zagrijanoj pećnici.
Toplu pogaču služimo s kiselim ovčjim mlijekom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #12 on: 16 September 2010, 13:03:48 »

Makedonska voćna salata  Kolači i deserti


potrebno je :

Sastojci za 10 osoba
25 dag jabuka
20 dag naranči
20 dag krušaka
25 dag svježih jagoda ili drugog voća

Sirup

20 dag šećera
Sok od jednoga limuna
2 žličice maraskina
2 žličice ruma ili likera od višanja

priprema :

Očišćeno voće narežemo na kriške i ukusno složimo po vrstama u staklenu zdjelu. Sve skupa prelijemo slatkim sirupom. Salatu možemo ukrasiti kandiranim voćem, piškotama ili tučenim slatkim vrhnjem.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #13 on: 16 September 2010, 13:09:32 »

Makedonski ajvar  Razno


potrebno je :

50kg paprike ( crvene roge )
7,5 l ulja
5 kg patlidžana
5 kg rajčica
25 dag šećera

priprema :

Paprike se peku i dok sve paprike ne bude gotove prethodno pečene paprike drže se u plastičnim vrečicama da se upare kako bi se poslije lakše gulile. Paprike se očiste se od sjemenki i slože u veliki lonac. Tekucina koja se iscjedi iz paprika izlije i baci. Paprike se samelju u stroju za mljevenje mesa. Patlidžani i rajčice se ispeku, ogule se i samelju u stroju za mljevenje mesa i dodaju se prije samljevenim paprikama. Smjesa se prebaci u veliki lonac ili kotao za topljenje masti ako ga imate od svinjokolje i doda se pola pripremljenog ulja. Na laganoj vatri i uz neprestano mjesanje ( nipošto ne smije zagoriti ) se kuha dok ne ispari sva tekucina i dok se ne dobije blago suhasta masa, tada se postepeno dodaje preostalo ulje i ako se želi ljuti ajvar doda se par ljutih feferona sitno narezanih. To se kuha na laganoj vatri dok se ne dobije željena gustoća i okus. ( kuhanje ajvara obično traje od 6 do 8 sati ). Tegle za ajvar pažljivo pripremiti jer su one ključne za dugo čuvanje ajvara. Tegle se moraju hermetički zatvarati, prije punjenja moraju se dobro oprati ii sterilizirati, te zatim potpuno osušiti. Još vrućim ajvarom puniti tegle ( dobro je da tegle budu tople ). Paziti da pri punjenju ajvara u tegle između slojeva ne ostane zraka. Tegle punjene ajvarom naliti uljem do vrha, hermetički zatvoriti i ostaviti na hladno i tamno mjestu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #14 on: 16 September 2010, 13:10:51 »

Makedonski ćevapi  Rošitlj


potrebno je :

40 dag mesa od bivola (plećka ili vratina)
20 dag ovčetine (plećka)
8 dag zelene paprike
8 dag luka
12 g soli
2 g papra

priprema :

Meso operite, rasijecite na komadiće 3 x 3 cm i sameljite u stroju. Mljeveno meso miješajte rukom 15-20 minuta uz dodavanje začina. Smjesu treba ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim pravite male ćevape i poslužujete u lepinji (somunu).

Ćevapi se peku na običnom roštilju namazanom slaninom ili uljem, po prilici 4-7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipaju se paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom. Neki ćevabdžije popapre meso kada ga miješaju. Bolje je popapriti ćevape kada su pečeni ili staviti papar uz ćevape, jer svi ljudi ne vole papar. Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim rajčicama, zelenom salatom ili pečenim zelenim paprikama, kao i sa senfom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #15 on: 16 September 2010, 13:12:05 »

MAKEDONSKI KOTLIĆ  Juhe i variva


potrebno je :


sastojci za 6 osoba:
2 kg janjetine
15 dag ulja
50 dag luka
1 l bijelog vina
50 dag svježih rajčica
50 dag mladog luka
1 ljuta svježa ili sušena paprika
sol, papar

priprema :


Luk sitno sasjeckamo, a meso narežemo na manje kriške. Bakreni kotlić pristavimo na vatru, ulijemo masnoću, dodamo sjeckani luk, malo ga propržimo, zatim dodamo meso, papar, sol, te pirjamo. Kad meso donekle omekša, dodamo ljutu papriku i narezane rajčice. Pirjamo još 10-ak minuta, dodamo luk, te na laganoj vatri polako pirjamo još 15 minuta. Jelo razrijedimo vrućim vinom i poslužimo s domaćim kukuruznim ili crnim kruhom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #16 on: 16 September 2010, 13:13:19 »

Nadjevena ohridska pastrva  Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Sastojci za 4 osobe
1 kg pastrva
4 dag brašna,
25 dag luka
12 dag narezane sveže paprike
16 dag riže
2 limuna, sol, papar, i peršun

priprema :

Pastrve očistimo izvadimo glavnu kost, posolimo ih i ostavimo na hladnom oko 30 minuta. Zatim ih napunimo nadjevom, sašijemo, povaljamo u brašnu i pečemo 30 minuta u vručoj pećnici. Kad su pečene, poslužimo ih cijele, na ovalnom ugrijanom pladnju. Ukrasimo ih kriškama limuna i listovima zelene salate.
Priprema nadjeva
Luk sitno sasjeckamo i prepržimo na ulju, dodamo kuhanu rižu, narezanu papriku, sjeckani peršun, papar, sol i sok od jednog limuna. Sve sastojke pirjamo dok ne omekšaju.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #17 on: 16 September 2010, 13:14:36 »

OHRIDSKI ČOMLEK  Jela sa mesom i pečenjem


potrebno je :

60 dag junećeg mesa
50 dag glavica sitnog luka
1-2 glavice češnjaka
lovorov list,
tučena crvena paprika,
papar
peršun,
vegeta
1 dl crnog vina
8 dag maslaca
sol

priprema :

Juneće meso izrežite na manje komadiće. Luk i češnjak očistite. Peršun sitno iskošite. U dublju zdjelu stavite meso, papar, luk, češnjak, lovorov list, crvenu tučenu papriku, vegetu i sol pa sve dobro izmiješajte. Istresite u zemljani lonac, zalijte vinom i odozgo poslažite listiće maslaca. Dobro poklopite i lagano kuhajte na umjernoj vatri.
Da bi poklopac dobro prionuo uz lonac, možete od brašna i vode napraviti tijesto koje ćete staviti na rubove lonca i poklopca.
Napomena: ovo izvanredno ukusno jelo poznati je specijalitet makedonske kuhinje.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #18 on: 16 September 2010, 13:15:59 »

OHRIDSKI ČUMLEK Glavna jela


potrebno je :

sastojci za 4 osobe:
60 dag goveđe plećke
60 dag luka
4 glavice češnjaka
1 žlica mljevene paprike
11 dl vode
1 dl octa
sol, papar

priprema :

U lonac stavimo narezano meso (2 do 3 komada po osobi), mljeveni ili naribani luk, ocat, sol, papar, češnjak i mljevenu papriku te zalijemo vodom. Jelo polagano kuhamo 2 – 3 sata. Kad je meso kuhano, istisnemo u jelo sok iz kuhanog češnjaka, te ga po želji još zakiselimo octom ili vinom.
Jelo je čorbasto pa ga serviramo u dubokim tanjurima ili zdjelicama.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #19 on: 16 September 2010, 13:17:12 »

Osvježavajući napitak od maka  Napitci i sokovi


potrebno je :

3 dag maka
1/8 l vrele vode
limunov sok
šećera prema ukusu

priprema :

Mak istučemo ili sameljemo. Prelijemo ga uzavrelom vodom i ostavimo stajati 1 sat. Procijeđenu tekućinu začinimo limunovim sokom i zasladimo prema ukusu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #20 on: 16 September 2010, 13:18:28 »

PAPRIKE PUNJENE SIROM  Predjela


potrebno je :

sastojci za 4 osobe:
8 zelenih paprika
50 dag mladog ovčjeg neslanog sira
3 jaja
2 dag kajmaka
sol
mljevena paprika

priprema :

Paprike malo popečemo, ogulimo im kožicu i izvadimo sjemenke, te ih punimo nadjevom od sira. Punjene paprike uvaljamo u brašno i tučeno jaje te popržimo na ulju.
nadjev:
U naribani ovčji sir umiješamo 2 žumanjka,mljevenu papriku i žlicu kajmaka.
Punjene pečene paprike poslužujemo tople s kiselim mlijekom.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #21 on: 16 September 2010, 13:27:32 »

PAPRIKE SPREMLJENE NA MAKEDONSKI NAČIN  Razno


potrebno je :

paprike
češnjak

priprema :

Uzeti poluljute dugačke paprike, oprati ih i izbrisati, a zatim svaku vilicom izbosti. U tavu naliti dobrog ulja, zagrijati ga, slagati paprike i pržiti. Ispržene paprike slagati u staklenke u redove. Između svakog reda staviti kosanog peršinovog lišća, oljuštenog češnjaka, mirodije, koji list lovora, malo krupnog papra i po ukusu soli. Kad se staklenke napune paprikama, preliti ih uljem u kome su se pržile, a drugog dana dopuniti staklenke vinskim octom, zavezati pergament-papirom i ostaviti sa ostalom zimnicom. Upotrijebiti se mogu odmah, ali su bolje tek nakon mjesec dana. Paprike vaditi prema potrebi.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #22 on: 16 September 2010, 13:28:35 »

Paprike spremljene na makedonski način  Razno


Uzeti poluljute dugačke paprike ( roge ) , oprati ih i izbrisati, a zatim svaku vilicom izbosti. U tavu naliti suncokretovog ulja, zagrijati ga, slagati paprike i pržiti. Ispržene paprike slagati u tegle u redove. Između svakog reda staviti kosanog peršinovog lišća, oljuštenog češnjaka, mirodije, koji list lovora, malo krupnog papra i po ukusu soli. Kad se tegle napune paprikama, preliti ih uljem u kome su se pržile, a drugog dana dopuniti vinskim octom, hermetički zatvoriti i spremiti. Upotrijebiti se mogu odmah, ali su bolje tek nakon mjesec dana. Paprike vaditi prema potrebi.

  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #23 on: 16 September 2010, 13:29:55 »

Pastrva na ohridski način  Ribe i plodovi mora


potrebno je :

4 pastrve (1 kg )
3 glavice luka (srednje)
2 žlice ulja
3 češnja češnjaka
žlica sitno kosanog peršuna
3 jaja
žlica ribanog kačkvalja ili parmezana
1 limun
žličica soli
papar

priprema :

Ribu očistite, operete u hladnoj vodi, posolite i stavite na stranu. Tri manje sitno iskosane glavice luka bacite na tavu na kojoj ste zagrijali i ulje.kad luk požuti i omekša, dodajte sitno kosani češnjak i peršun te na to stavite i žlicu ribanog kačkavalja ili parmezana. Umutite tri jaja i pomješajte s tom smjesom na tavi. Miješajte tako dugo dok se smjesa malo ne zgusne, ali pazite pri tome da se ne stvrdne. Stavite u nj malo soli i papra prema ukusu i ispunite njome trbušni prostor ribe. punjenu ribu zatvorite čačkalicama ili sašijte bijelim koncem. Tako punjenu lagano ćete ispeći u pećnici na ulju. Pečene ribe stavite na poseban tanjur i preko njih nacijedite limunov sok, a možete poslužiti s ražblaženom majonezom. Uz pastrve na ohridski način preporuča se šopska salata.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #24 on: 16 September 2010, 13:31:16 »

PATLIDŽANI NA MAKEDONSKI NAČIN  Predjela


potrebno je :

4 komada patlidžana (oko 1/2 kg)
50 dag zrelih crvenih rajčica
10 dag luka
2 dcl ulja
mljevenog papra
soli

priprema :

Patlidžani se operu, oguli im se kožica, prerežu se po duljini na polovice, dobro se posole i puste pola sata sta jati. Onda ih treba dobro ocijediti i položiti u tepsiju, i to na taj način da prerezana strana ostane prema gore. Luk se izreže na kolutiće pa se na vrelom ulju poprži na zlatnožutu boju i položi na plave rajčice. Crvene rajčice se izrežu po širini na ploške i polože na luk, jedna preko druge kao crijep na krovu, posole se, preliju uljem, pospu mljevenim paprom i peku u umjereno vrućoj pećnici oko 30 minuta. To se jelo može jesti i vruće i hladno.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #25 on: 16 September 2010, 13:32:38 »

Pečene paprike na salatu  Salate


potrebno je :

Sastojci za 4 osobe
8 paprika
1 žlica ulja
1 žlica octa
2 česna češnjaka
1 žlicica sjeckanog peršuna
sol

priprema :

Paprike operemo, obrišemo, ispečemo na žaru ili u pećnici, oljuštimo ih izrežemo peteljke i odstranimo sjemenke. Paprike se lakše ljušte ako ih pečene posolimo i dobro pokrijemo da omekšaju. Oljuštene paprike složimo u posculansku zdjelu i pokrijemo prelivom od češnjaka, peršuna, ulja i octa. Pečene paprike na salatu služimo uz mesna jela, pretežno uz pečenke sa žara ili ražnja.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #26 on: 16 September 2010, 13:33:56 »

Pečeni dojranski šaran Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Sastojci za 4 osobe
1 dojranski šaran od 1 kg
70 dag luka
10 dag peršuna
12 dag ulja
2 žlice brašana
1 žlica mljevene paprike
2 rajčice
sol, papar

priprema :

Očišćenog šarana narežemo na jednake komade. Luk sitno sasjeckamo i propržimo na ulju. Dodamo oguljene i narezane rajčice, sjeckani peršun, papar, sol i papriku. Sve skupa izručimo u plitku zdjelu, na to položimo narezanu ribu uvaljanu u brašno i papriku. Prelijemo uljem i pečemo u pećnici 30 do 50 minuta. Serviramo s kriškama limuna. Gotovo jelo možemo još preliti tučenim jajima i zapeći ga u pećnici još 5 minuta.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #27 on: 16 September 2010, 13:35:11 »

Pinđur Razno


potrebno je :

4 kg crvene paprike za ajvar (ispečene, očišćene od koštica i kože)
2 kg rajčice oguljene isječene na kockice
1/2 glavice bjelog luka
1 vezica lista peršina
3-4 ravne žlice šećera
2-3 ravne žlice soli
2,5 dcl ulja
0,5 dcl alkoholnog octa
ljute papričice po ukusu

priprema :

Papriku je potrebno ispeći na roštilju ili ploči peći, limu i slično. Kako se koja ispeće odlagati u najlon vrečice i zatvarati da se upare. Kada ste sve ispekli krenite na guljenje i to tako da se skine najprije sva kožica, zatim je razrežete podužno i potpuno očistite od koštica (nisu poželjene radi umjetničkog dojma) Očišćene paprike odlagati u ocjeđivač te ostaviti da se dobro ocijedi, najbolje do sutra.
Sutradan prvo naložite peć te na istu postavite veliku ranjglu od 35 kg zapremine i u istu spustite onaj oguljen i narezau rajčicu. Kada je dodatno ukuhamo u onoj ranjgli da je gusta, ubacimo papriku i to prethodno isjeckanu na kvadratiće 1x1 cm (nije potrebno mjeriti, mogu biti i malo manji/veći) ili ako više volite samljeti. Nakon što se paradajz i paprika sjedine i dobro zagriju da počnu bacati mjehuriće vrelog zraka pržiti ih zajedno cca 1 sat. U pola prženja dodati sol, šećer, ocat i ljute papričice te nastaviti miješati.
U isto vrijeme treba isjeckati bijeli luk na sitne kockice, što sitnije to bolje, te skosati peršinov list i ljute papričice.
Nakon što se masa uprži zagrijati ulje do pred ključanje te preliti preko mase. Miješati dok se ne sjedini ulje i masa, a u međuvremenu dodati bijeli luk i na kraju peršinov list.
Gotov pinđur sipati u prethodno zagrijane tegle te vruče zatvoriti poklopcima, staviti u kutije te zamotati dekama da se polagano ohladi.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #28 on: 16 September 2010, 13:36:24 »

Tarator sa svježim krastavcima  Prilozi


potrebno je :

Sastojci za 6 osoba
4 veća svježa krastavca
50 dag kiselog mlijeka
1 zelena paprika
12 dag mladog luka
2 češnja češnjaka
sol, papar

priprema :

Krastavce ogulimo, izrežemo na tanke kolutiće, posolimo i ostavimo na hladnom 10 minuta. Ocjedimo ih, dodamo papar i sitno narezanu zelenu papriku. U drvenu zdjelicu, u kojoj ćemo jelo iznesti na stol ulijemo kiselo mlijeko, dodamo krastvce, sitno narezan luk i dobro primješamo. Salata je ukusnija ako joj dodamo malo češnjaka ali nije obavezno. Tarator zapravo nije salata već hladan prilog makedonskoj piti. Pita sa taratorom ljeti je izvrstan ručak.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #29 on: 16 September 2010, 13:37:42 »

Tavče s oriz Jela sa mesom i pečenjem


potrebno je :

Jedna janjeća lopatica
12,5 dag riže
vezica mladog luka
glavica luka
2 paprike
1/2 dl juhe
sol, papar.

priprema :

Meso oprati i u komadu spustiti na zagrijano ulje. Popržiti ga sa svih strana, izvaditi iz posude i staviti u okruglu zemljanu posudu ili kalup. Preliti s polovicom ulja i soka u kojem se pržilo. Staviti u pećnicu da se peče i svakih 20 minuta prelijevati ga vlastitim sokom. Za to vrijeme opranu i očišćenu rižu spustiti u slanu kipuću vodu i kuhati 10 minuta. Ocijediti. Luk sitno skosati i popržiti na preostalom ulju, pa kad postane proziran spustiti rižu i lagano promiješati. 20 minuta prije nego što je meso pečeno, rižu s lukom pažljivo spustiti u posudu s mesom, ali paziti da riža bude oko mesa a ne preko njega. Posoliti i meso i rižu, popapriti, naliti juhom pa peći još 20 minuta.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #30 on: 16 September 2010, 13:38:56 »

Ukljeva na žaru Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Sastojci za 4 osobe
2 kg ukljeva
20 dag ulja
2 dag češnjaka
2 dag peršuna, sol

priprema :

Očišćenu ribu posolimo, a iz nutra namažemo mješavinom ulja, sjeckanog češnjaka i peršuna.
Pečemo je na žaru. U Skadarskom jezeru ima raznih vrsta ukljeva. To je vrlo ukusna bijela riba. Poznati specijalitet je dimljena ukljeva.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
« Reply #31 on: 16 September 2010, 13:40:06 »

ŠARAN NA MAKEDONSKI NAČIN  Ribe i plodovi mora


potrebno je :

Šaran do 1,5 kg
2 srednje glavice luka
3 zelene paprike
2 veće rajčice
4 žlice ulja
Žlica kosanog peršuna
2 žlice brašna

priprema :

Očistite i operite ribu. Glavu i rep te dio te dio iznutrice koji se može upotrebiti ostavite za za juhu od šarana. Trup ribe posplizr i stavite na stranu. Na ulju lagano ispržite luk izrezan na kolutove da omekša i požuti, dodajte zelenu papriku izrezanu na „rezance“, narezanu natanje kriške peršuna,sol i papar. Sve to promiješajte u tepsiji i propirjajte desetak minuta. Zatim narežite ribu na komade (okomito, dva do tri centimetra,) njih uvaljajte u brašno pomiješano sa slatkom paprikom i stavite odozgo na pirjano povrće, prelijte s malo ulja i pecite još pola sata. Ako je potrebno, dolijte u toku pečenja malo vode i protresite tepsiju. Kada je riba pečena, izvadite iz pećnice tepsiju i servirajte je na posebnom pladnju. Ribu složite na jednu stranu, složite na jednu stranu, a povrće na drugu.
  • *
  • zahvalnica: 196

  • pol: Male
  • Location: Paracin
  • Date Registerd:18 September 2009, 13:18:43
  • Posts: 8145
  • Topics: 390
  • Activity/Aktivnost
    0%
  • OS:
    Windows XP Windows XP
  • Browser:
    Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
    • frenki95@live.com
  • Email
Logged
Skoci na stranu:  1 2 3 All   Idi na vrh strane
Send this topic    Print
 
Skoci na:  

Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Page created in 0.452 seconds with 55 queries.

Google visited last this page 19 September 2014, 18:48:37
Theme created by Logo Off